Odinkörens historia

På hösten 1949 startades en politisk, vänsterorienterad kör i Göteborg. Kören var en del av Svenska arbetarsångarförbundet och övade i Odinskolan och tog därför namnet Odinkören. Det sjöngs framförallt politiska sånger på fackmöten och andra politiska arrangemang, bland annat sjöng man när Koppartrans invigde ett bergrum 1966 och på träffar med arbetarsångarförbund från andra delar av Europa. Kören växte, men så småningom avtog det politiska engagemanget och idag har kören ingen politisk inriktning alls, förutom att vi då och då med knuten näve i skyn muttrar “Mer körsång åt alla!”.

Föreställningar

Sedan starten 1949 har Kören haft många konserter och föreställningar. Kören har haft julkonserter i Engelska kyrkan, Tyska kyrkan och på senaste tiden i Masthuggskyrkan. Under flera år sjöng Odinkören under skyltsöndagen (första söndagen i december) i Kungälv och på senare tid har vi sjungit julsånger både på IKEA, i Kompassen och i Arkaden.

På 1990-talet spelades bl.a. föreställningarna ”Det finns ingenting som är nånting konstigt” en föreställning som spände från 1500-tal till våra dagar och ”Livstycket” en föreställning om en kvinnas liv, från barndom till medelåldern. Odinkören var även med och sjöng vid invigningen av Friidrotts-VM i Göteborg 1995.

Glöd

Våren 2007 satte vi upp föreställningen Glöd och tog hjälp av Anita Svensson, som även skrivit en del av våra arrangemang, för att få till föreställningen på ett bra sätt. Föreställningen sattes upp i Mölndal på Möllan och blev en både het och omtyckt föreställning, med manus och handling minsann! Minnesvärt var bl.a. Fredrik Burmans solo “Can you feel the love tonight” och inte minst vårt framförande av det humoristiska “klassiska” verket Insalata Italiana, som gjorde stor succé. De manliga medlemmarna i kören valde i ett inspirerat ögonblick även att framföra ett halvnaket nummer om Barbar-Ann och, tja…sången lät åtminstone ganska bra…

Movin On

Våren 2010 satte vi upp föreställningen Moving On på Möllan i Mölndal. Inför konserten fick vi tillfälle att framträda i Radio P4 och framföra bl.a. Hallelujah av Leonard Cohen. Mer om detta finner ni HÄR. Själva föreställningen innehöll mycket schlager, med både Abba, Sarah Dawn Finer och inte minst Sillstryparn, alias Glenn, som framförde Doing the omoralisk schlagerfestival uppbackad av några ljusskygga typer som idag förnekar all inblandning i projektet.

Twisted

I maj 2011 satte vi upp en konsert som vi valde att kalla Twisted, som tog oss med på en resa genom 60-, 70- och 80-talet med låtar som Somebody to love med Queen, Drive my car med Beatles och ett medley med Michael Jacksons låtar.

Julkonsert med Sanna Nielsen

I december 2012 fick vi tillfälle att vara med och köra för Sanna Nielsen när hennes julkonsertturné kom till Göteborg och Masthuggskyrkan. Denna konsert spelades in för SVT och tv-sändes på självaste juldagen! Trots att vi var ovana vid att stå i bakgrunden blev resultatet bra och Sanna verkade på det hela taget väldigt nöjd med vår insats.

 

På resande fot

Odinkören har också sjungit mycket utanför Sveriges gränser på resor till bl.a. Holland, Tyskland, Estland, Danmark och Irland. Några konserter har också framförts tillsammans med andra körer, några utomlands ifrån och några från Sverige, bl.a. kören SåNåra från Stockholm och Folkkören från Åmål.   Idag är vi ett 30-tal medlemmar. Någon är kvar nästan sen starten, några har ett par decenniers körsång på nacken och några är helt nya.

 

Bornholm

I maj 2013 åkte vi på körfestival på Bornholm, där vi “hyggede” oss i dagarna 4 med mycket sång, skratt och – minsann – lite dans på slutet! En mycket minnesvärd resa där vi också fick träffa och lyssna på ett antal andra körer från hela Finland, Sverige, Norge och Danmark.